Active en Passive Noise Cancelling Headphones

De Active Noise Cancelling Headphones winnen populariteit in de laatste jaren. Niet onterecht, want ze bieden een superieure luister ervaring. Door de smartphone en tablets nemen we steeds vaker onze muziek mee onderweg. Vaak op plekken als in de trein, het vliegtuig of een koffie café heb je te maken met omgevingsgeluid en ruis. Dit kan ervoor zorgen dat je niet optimaal naar je muziek kan luisteren. Gelukkig is er nieuwe technologie ontwikkeld die dit geheel mogelijk maakt.anti geluid koptelefoon

Een Noise-Cancelling Headphone (ruisonderdrukkende hoofdtelefoon) is een koptelefoon die omgevingsgeluid kan verminderen door gebruik te maken van actief antigeluid. Deze koptelefoons beschikken over een microfoon die de lagere frequenties van omgeving- en achtergrondgeluid detecteren. Vervolgens wordt er en een negatieve geluidsgolf gegenereerd waardoor het geluid als het ware wegvalt, ook wel actieve noise cancellation genoemd. De noise-cancelling koptelefoons worden door deze handige functie gebruikt voor het slapen gaan, tijdens het reizen, werken of studeren.

Ben je opzoek naar de beste noise cancelling headphones? Wij hebben ze allemaal even op een rijtje gezet!

Verschil tussen Passive Noise Cancellation & Active Noise Cancellation

Passive noise cancellation (passieve ruisonderdrukking), is de ruisonderdrukking die voortkomt uit het ontwerp van de koptelefoon. Het ontwerp is bepalend voor de mate waarin omgevingsgeluid gedempt wordt. Zo zullen over-ear koptelefoons meer geluid dempen dan on-ear koptelefoons.

active noise cancelling

Passive noise cancellation is puur gebaseerd op het op het ontwerp van de koptelefoon. Dit is een groot verschil met wat een Active noise cancellation (actieve ruisonderdrukking) koptelefoon te bieden heeft. 

Bij deze koptelefoons zal een actieve onderdrukking van het omgevingsgeluid plaatsvinden door het bieden van anti-geluid. Deze bevat precies de tegenovergestelde golflengte, waardoor het geluid lijkt weg te vallen.

Verschil binnen de Active Noise Cancelling Headphones

Wat belangrijk is om te weten voor het kopen van een noise-cancelling headphone is dat niet elke koptelefoon hetzelfde geluid blokkeert. Bedenk met welk omgevingsgeluid je het vaakst in aanraking komt en graag zou willen verminderen. Als je veel met het vliegtuig reist is het fijn om een koptelefoon te kopen die het geluid van de motor dempt. Of als je vaak in een drukke omgeving bent, kies je misschien liever voor een koptelefoon die stemmen dempt.

Verder zul je moeten overwegen of je liever een in-ear, on-ear of over-ear koptelefoon wilt aanschaffen. Zoals de naam misschien al suggereert zit een in-ear koptelefoon in het oor, een on-ear koptelefoon op het oor en een over-ear koptelefoon over het oor. 

on ear headphones

De keuze tussen een koptelefoon in het oor of er buiten is waarschijnlijk makkelijk gemaakt. Maar de keuze tussen on-ear en over-ear koptelefoon is lastiger. Ook voor deze keuze is het belangrijk om na te gaan waarvoor je de koptelefoon het meest zult gebruiken. Zo is een on-ear koptelefoon compacter en wat minder aanwezig op het hoofd. Hierdoor zal het effect van de noise-cancellation afzwakken, logischerwijs omdat het oor niet geheel is afgesloten. Ook kun je sneller last van je oren krijgen doordat de oorkussens op de oren rusten, niet aangenaam als je de koptelefoon voor langere tijd op hebt. De over-ear koptelefoon daarentegen zorgt wel voor de gehele afsluiting van het oor en daarmee een optimaal noise-cancellation effect. Echter ook voor deze soort koptelefoon zijn nadelen te bedenken. Zo kun je er gloeiende rode oren van krijgen, is hij wat minder compact en duidelijker aanwezig op het hoofd.

Dan een laatste eigenschap waar je op kunt letten is of je een koptelefoon met kabel wilt of liever een draadloze. Een draadloze koptelefoon maakt gebruik van een Bluetooth connectie. Zo stream je muziek vanaf je laptop of smartphone. De meeste draadloze koptelefoons hebben een bereik van 10 meter, dit is de afstand die je tussen het apparaat en je koptelefoon kunt hebben voordat het geluid weg zal vallen. Het grote voordeel van een draadloze koptelefoon is dat je alle bewegingsvrijheid hebt, er zit geen kabel in de weg. Het nadeel is echter dat je deze koptelefoon regelmatig zult moeten opladen, afhankelijk van de batterij. Er zijn ook draadloze koptelefoon op de markt die je de mogelijkheid bieden tot beide, ze kunnen draadloos gebruikt worden en bij een lege batterij met kabel gebruikt worden.